Har du styr på dine filtre?

Hvis du er et moderne og relativt ungt menneske, så vil du med ordet “filter” nok tænke på den slags, man bruger på de sociale medier, som man kan lægge over på et billede for at få en anden farve, grundtone og videre.

Er du et lidt mere ældre menneske, så er det nok ikke digitale filtre, du tænker på som det første, men nok mere den slags, man bruger i de mere gammeldags kaffemaskiner, hvor man skal filtrere vandet fra de moste kaffebønner. Derfor kalder man også den slags kaffe for filterkaffe.

Det er nok også de to mest kendte filter-typer, som de fleste almindelige mennesker kommer i kontakt med og har berøring med.

Men vidste, du at der faktisk findes flere typer af filtre, og at de bliver brugt i forskellige mange sammenhænge, hvor man ofte ikke lige kan se dem?

Det er skam rigtigt.

Blandt andet kan man finde filtre i ventilationsanlæg. Her har man jo blandt andet brug for at filtrere støv og andre partikler fra, så de ikke kommer udefra og ind i boligen.

Det er jo netop det, man bruger et filter til: Man sortere ting fra, som man ikke skal bruge, eller hvor man har brug for kun en enkelt bestanddel ud af flere, hvor det ville tage alt for lang tid at skille dem ad med fingrene, men hvor man kunne gøre det endnu hurtigere med et filter.

I kategorien med filtre findes der også kanalfiltre og universalfiltre, og disse findes i forskellige grovheder og sorter, så de kan tilpasses der, hvor de skal bruges og filtrere de ting fra, som er nødvendige.

Blandt et godt tip for at vedligeholde ens filter, specielt dem til ventilationsanlæg, så skal man huske at støvsuge dem regelmæssigt, så partiklerne ikke sætter sig som klumper og stopper ventilationen til.